نوجوان

۸ دلیل قلدری‌ کردن نوجوانان

چرا بچه‌ها به دیگران زور می‌گویند؟ برای کمک به زورگوها و هم شخص مورد حمله آنها، درک رفتار زورگویی از اهمیت بالایی برخوردار است. اما برای انجام این مهم، بزرگسالان باید فرض‌های معمول را کنار بگذارند (مثلاً همه قلدرها تنها هستند یا عزت نفس ندارند). در ادامه این مطلب از دپارتمان کودک و نوجوان مجله سلامت دکتر بهشتیان با ۸ دلیل قلدری کردن نوجوانان آشنا خواهید شد.

تحقیقات نشان می‌دهد که دلایل قلدری می‌تواند دامنه‌ای از عدم کنترل تکانه و مسائل مربوط به مدیریت خشم تا انتقام و اشتیاق به سازگاری را در بر بگیرد. دانستن بیشتر در مورد اینکه چرا چنین رفتاری از قلدرها سر می‌زند، می‌تواند به نحوه پرداختن به این رفتار کمک کند.

۱. قدرت

نوجوانانی که تمایل دارند مسلط به امور باشند و قدرت را در دست بگیرند، مستعد قلدری هستند. ممکن است دلیلش این باشد که آنها هیچ قدرتی در زندگی خود احساس نمی‌کنند، که سبب می‌شود به دست آوردن آن در تعاملات اجتماعی جذاب‌ترش کند.

این نوجوانان ممکن است ترجیح دهند تنها زمانی با دیگران تعامل داشته باشند که شرایط دیگران باب میل آنها باشد. اگر همه چیز بر وفق مرادشان پیش نرود، ممکن است به قلدری متوسل شوند. کودکان و نوجوانانی که درگیر رابطه‌های پرخاشگری می‌شوند (که اغلب به آن رفتار «دختر بدجنس» می‌گویند) ممکن است به دنبال قدرت باشند.

علیرغم رواج اصطلاح «دختر بدجنس» در فرهنگ ما، فقط دخترها نیستند که با بهره‌جویی از شایعات، تحقیر، فشار اجتماعی، طرد و سایر تدابیر اجتماعی غیرمستقیم برای تعقیب سلطه اجتماعی، قلدری می‌کنند. در واقع، تحقیقات نشان می‌دهد که پسرها به همان اندازه دختران درگیر ارتباط پرخاشگری هستند. ورزشکاران و دانش‌آموزان از نظر جسمی قوی (یا بچه‌هایی با انواع قدرت‌های شناخته شده دیگر) ممکن است به دلیل قدرتی که بر دانش‌آموزان ضعیف‌تر یا کوچک‌تر دارند، به قلدری متوسل شوند. علاوه بر این، برخی از ورزشکاران در تلاش برای از بین بردن رقابت در تیم، یکدیگر را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند.

۲. شهرت

گاهی اوقات، قلدری می تواند تجلی موقعیت اجتماعی باشد. بچه‌هایی که محبوب هستند، اغلب با تداوم ارتباط پرخاشگری، بچه‌هایی را که محبوبیت کمتری دارند، به باد تمسخر می‌گیرند. محبوبیت همچنین می تواند بچه‌ها را به شایعه پراکنی و غیبت، درگیر شدن در هرزه‌نکوهی و طرد کردن دیگران سوق دهد.

در همین حال، کودکانی که سعی در بالا رفتن از نردبان اجتماعی در مدرسه یا کسب قدرت اجتماعی دارند، ممکن است برای جلب توجه به قلدری متوسل شوند. آنها همچنین ممکن است دیگران را مورد آزار و اذیت قرار دهند تا موقعیت اجتماعی فرد دیگری را کاهش دهند.

۳. تلافی

برخی از نوجوانانی که قربانی قلدری شده‌اند، به دنبال راه‌هایی برای تلافی یا انتقام هستند. این کودکان اکثراً به عنوان «قربانیان قلدری» شناخته می‌شوند و اغلب کار خود را توجیه می‌کنند زیرا آنها نیز مورد آزار و اذیت و عذاب قرار گرفته‌اند.

هنگامی که دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند، ممکن است احساس آرامش کنند و از آنچه تجربه کرده‌اند، دفاع کنند. گاهی اوقات، این بچه‌ها فردی ضعیف‌تر یا آسیب پذیرتر از خود را هدف قرار می‌دهند. در مواقع دیگر، حتی به دنبال شخصی که آنها را مورد آزار و اذیت قرار داده است، می‌روند.

۴. مشکلاتی در خانه

نوجوانانی که در خانه‌های پرتنش زندگی می‌کنند، بیشتر در معرض قلدری قرار می‌گیرند، زیرا پرخاشگری و خشونت برای آنها الگو شده است. کودکانی که والدین سهل انگار یا غایبی دارند نیز ممکن است رو به قلدری آورند. این امر به آنها احساس قدرت و کنترل می‌دهد که در زندگی خودشان نشانی از آن نیست. و کودکانی که عزت نفس پایینی دارند ممکن است به عنوان راهی برای مخفی کردن احساس کم ارزش بودن خود، قلدری کنند.

قلدری خواهر و برادر همچنین می‌تواند منجر به قلدری در مدرسه شود. وقتی برادر یا خواهر بزرگتر به خواهر یا برادر کوچکترش طعنه می‌زند و آزار می‌رساند، باعث بروز احساس ناتوانی می‌شود. این بچه‌ها برای بازیابی احساس قدرت، دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند، حتی گاهی اوقات از رفتار خواهر و برادر بزرگ‌ترشان تقلید می‌کنند.

۵. لذت

کودکانی که حوصله‌شان سر رفته و به دنبال سرگرمی هستند، گاهی اوقات به زورگویی متوسل می شوند تا پای کمی هیجان و ماجرا را به زندگی‌شان باز کنند.  همچنین ممکن است به دلیل عدم توجه و نظارت والدین خود قلدری را انتخاب کنند. در نتیجه، قلدری راهی برای جلب توجه می‌شود.

در همین حال، کودکانی که همدلی ندارند، اغلب از آسیب رساندن به احساسات دیگران لذت می برند. آنها نه تنها از احساس قدرتی که از قلدری دیگران به دست می آورند لذت می‌برند، بلکه ممکن است «جوک‌های» آزاردهنده به نظرشان خنده‌دار بیاید.

۶. تعصبات

موضوع غیر معمولی نیست که نوجوانان به همسالان خود که به نوعی با آنها متفاوت هستند، زور بگویند. به عنوان مثال، کودکان ممکن است به دلیل داشتن نیازهای خاص یا آلرژی غذایی مورد آماج قرار گیرند. در مواقع دیگر، بچه‌ها به دلیل نژاد، مذهب، هویت جنسیتی و گرایش جنسی خود متمایز می‌شوند. ریشه قلدری گاهی اوقات به بعضی از تعصب‌ها برمی‌گردد.

۷. فشار همسالان

گاهی اوقات، بچه‌ها دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند تا به گروهی بپیوندند، حتی اگر برخلاف میل باطنی آنها باشد. اغلب، این بچه‌ها بیش از آنکه نگران عواقب قلدری باشند، نگران سازگاری و پذیرش هستند. در مواقع دیگر، بچه‌ها قلدری می‌کنند چون صرفا می‌خواهد با گروهی همراه شوند. ترس از پذیرفته نشدن یا ترس از تبدیل شدن به هدف بعدی می‌تواند کودکان را به سمت قلدری گروهی سوق دهد.

۸. چطور کمک کنیم؟

اگر فرزندتان مورد آزار و اذیت قرار می گیرد، به او کمک کنید. در صورت نیاز با مدرسه آنها (اگر در مدرسه این اتفاق می‌افتد) و مشاور تماس بگیرید. به آنها گوش دهید و به آنها بگویید که در کنار آنها هستید. تاکید کنید که تقصیر آنها نیست. برای حفظ امنیت آنها برنامه‌ریزی کنید.

اگر فرزندتان دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد، برای متوقف کردن این رفتار و رفع مشکلات اساسی وارد عمل شوید. حتماً فرزندتان را راهنمایی کنید تا مسئولیت اعمالش را بپذیرد و همچنین درباره‌ی انگیزه‌هایش برای قلدری تامل کند.

کلام آخر از مجله سلامت

درک اینکه چرا کودکان قلدری می‌کنند می‌تواند به قربانیان، والدین و مجرمان به طور یکسان کمک کند تا بهتر بفهمند چه اتفاقی رخ داده است – و بینش‌هایی در مورد چگونگی جلوگیری از آن ارائه دهد. در حالی که این به هیچ وجه رفتار را توجیه نمی‌کند، به ندرت قلدری واقعاً در مورد شخصی است که مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد. در عوض، این رفتار اغلب انعکاسی از کشمکش‌هایی است که فرد قلدر با آن روبرو می‌شود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۰ رای
منابع
pacificteentreatmentkvc
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا