۸ فایده منحصر به فرد قصه کودکان
امروزه والدین برای خواباندن کودکان خود به استفاده از تکنولوژی روی آوردهاند. باید این حقیقت را بپذیریم. کودکان بعد از تماشای فیلم یا کارتون مورد علاقه شان خیلی راحت میخوابند. اینگونه کارها جزء لذتهای دوران کودکی است، اما اصلاً با زیبایی و لذت قصه گفتن قابل قیاس نیست. شما به عنوان پدر یا مادر، چقدر وقت صرف قصه گفتن برای کودک تان میکنید؟در ادامه این مطلب از دپارتمان کودک و نوجوان مجله سلامت دکتر بهشتیان با ۸ فایده قصه کودکان آشنا می شوید.
قصه گفتن نقش مهمی در رشد عمومی کودک پیش دبستانی شما ایفا میکند. قصه گفتن، حتی در حد صحبت کردن درباره دوران کودکی خودتان یا تعریف اتفاقات جالب و خندهداری که در طول روز برایتان افتاده است، مزایای زیادی برای کودک شما خواهد داشت.
به مواردی که در زیر آمده توجه کنید و با مزایای قصهگویی برای کودکان آشنا شوید.
۱. تلقین خوبیها به کودک شما
بچهها قصه شنیدن را دوست دارند؛ در صورتی که برای قصه گفتن وقت کافی صرف کنید، ویژگی های خوب شخصیتی را می توانید به آنها تلقین کنید. برای کودکان قصههایی بخوانید که بتوانند شخصیتهای آنها را الگوی خود قرار دهند، یا قصههایی بخوانید که حامل پیام خاصی هستند. وقت گذاشتن برای چنین کاری باعث تلقین درسهای ارزشمندی به کودک شده و کمک میکند تا او مهربانی، خردمندی، صداقت، دلسوزی و … را بیاموزد.
۲. تقویت مهارت شنیداری با قصه کودکان
معمولاً متمرکز نگهداشتن کودکان برای مدتی طولانی کار سادهای نیست. برای بسیاری از کودکان کار دشواری است که مدتی طولانی روی موضوعی متمرکز بمانند. آنها یا دخالت میکنند و بیشتر از شما حرف میزنند و یا ذهن شان در جاهای دیگری پرسه میزند. به هر حال، قصه گفتن برای کودکتان باعث تقویت مهارت شنیداری وی خواهد شد؛ تمرکز او بیشتر شده و یاد میگیرد که تمرکز کردن روی موضوعی خاص را چگونه تقویت کند.
۳. تقویت قوه تخیل با خواندن قصه های کودکانه
وقتی کودکان به قصهای گوش میدهند، باعث میشود که شخصیتها، حوادث، فضا و … را تجسم کنند. این امر کاملاً با تماشای فیلم فرق دارد. قصه گفتن اجازه میدهد که با شروع قصه، تخیل کودک نیز به پرواز درآید. آنها میتوانند قصه را مطابق میل خود و آنچه که در ذهنشان است تجسم کنند. همچنین میتواند باعث تقویت خلاقیت در آنها شده و آنها را پذیرای ایدههای جدید کند.
۴. کسب تجربیات مختلف با خواندن قصه کودکان
قصه باعث آشنایی کودکان با چیزهای جدید ازجمله: اماکن، فرهنگها و آداب و رسوم خواهد شد. آنها میتوانند خودشان را جای شخصیتهای داستان بگذارند و این امر همزمان با تلاش کودک برای درک کارهای شخصیتها، باعث تقویت قدرت همدردی او نیز میشود.
۵. تقویت مهارتهای ارتباطی کودکان با شنیدن قصه کودک
قصه خواندن و قصه گفتن برای کودکان باعث تقویت مهارت ارتباطی آنها میشود. این کار آنها را تشویق میکند تا افکار، احساسات و ایدههای خود را آزادانه بیان کنند. حین قصه گفتن، کودکتان را به پرسیدن سؤال یا بیان عقاید و افکارش تشویق کنید. با پیشرفت روند قصهگویی برای کودکتان، دایره واژگان وی گستردهتر خواهد شد.
۶. کمک به تقویت حافظه
قصهگویی راهی خارقالعاده برای تقویت حافظهی کودک است. وقتی که برای فرزندتان قصه میخوانید، میتوانید آن را باهم مرور کنید یا از او بخواهید برخی از جزئیات داستان را برایتان بازگو کند. سؤالاتی از او بپرسید و ببینید چقدر اطلاعات کسب کرده است.
۷. تسهیل یادگیری با قصه کودکان
قصه گفتن برای فرزندتان سکو پرتابی به سوی آموزشهای آکادمیک در آینده است. این کار روش خوبی برای آماده کردن آنها برای مدرسه است، زیرا یادگیری را سادهتر و عادیتر خواهد کرد. همانند آنچه در بالا ذکر شد، قصه گفتن باعث افزایش تمرکز و توجه میشود که ویژگی مهمی در مدرسه می باشد.
۸. تقویت مهارت های اجتماعی با قصه کودک
با قصه گفتن کودکان یاد میگیرند که چگونه به طور فعال به گوینده گوش دهند و به او توجه کنند. آنها یاد میگیرند که در زمان صحبت کردن دیگران صبور باشند. همچنین این کار باعث خواهد شد که آنها با افکار دیگران آشنا شده و بفهمند که نظرات افراد باهم چقدر و چگونه فرق دارد.
قصه گفتن میتواند چیزهای زیادی دربارهی زندگی و دنیا به کودکان یاد بدهد. این کار باعث میشود که آنها فرصت پیدا کنند تا چیزها و ایدههای جدیدی که قبلاً هرگز تجربه نکرده بودند، یاد بگیرند. با توجه به این مزایا، والدین دلایل کافی برای صرف وقت در زمینهی قصه گفتن برای کودکشان خواهند داشت.