۲۷ نشانه کودک دارای اعتماد به نفس پایین و بالا
روزی پیرمردی نزد پیکاسو، نقاش معروف می رود و به او می گوید که من دو اثر نقاشی آورده ام که شما درباره آن نظر بدهید. نقاشی اول را خودم کشیده ام و نقاشی دوم متعلق به جوانی تازه کار است. پیکاسو دقایقی به دو نقاشی نگاه می کند و می گوید که نقاشی تو تعریفی ندارد و بهتر است دست از کشیدن نقاشی برداری. اما مشخص است که آن نقاش جوان، استعداد بالایی در نقاشی دارد. به او بگو به کارش ادامه دهد، حتما موفق می شود. پس از شنیدن این جملات پیرمرد آهی می کشد و با ناراحتی به پیکاسو می گوید ای کاش این حرف ها را ۴۰ سال پیش به من می زدی و مرا تشویق می کردی. این نقاشی را که شما از آن تعریف کردی، من۴۰ سال پیش در دوران جوانی ام کشیدم، اما به دلیل آن که به خودم اعتماد نداشتم، نتوانستم پیشرفت کنم.
اعتماد به نفس، داشتن احساسی خوب نسبت به خود است. حضرت علی بزرگترین سرمایه را اعتماد به نفس می دانند. اگر فرزند شما، از هوش بالایی برخوردار باشد و شما برای او میلیاردها تومان ارثیه باقی بگذارید، اما اعتماد به نفس بالایی نداشته باشد، ارزشی برایش نخواهد داشت و نمی تواند در زندگی موفق شود و ازآن لذت ببرد.
اعتماد به نفس ما عمدتا از ارزیابی دیگران نسبت به ما و توانایی های ما شکل می گیرد. هر کودکی به همان اندازه برای خودش احترام و ارزش قایل است که اطرافیانش، به ویژه والدینش برای او احترام و ارزش قایل می باشند. بنابراین نقش والدین در شکل گیری اعتماد به نفس کودکان بسیار مهم است و به جرات می توان گفت که اساسی ترین پایه ریز اعتماد به نفس کودکان، والدین هستند.
تحقیقات نشان داده است که اعتماد به نفس پایین نه تنها به صورت خود به خود بهبود پیدا نمی کند، بلکه به مرور ضعیف تر نیز خواهد شد. زیرا فرد به علت فقدان اعتماد به نفس، شکست هایی می خورد و این شکست ها باعث تضعیف بیشتر اعتماد به نفس او می شود.
نشانه های کودک دارای اعتماد به نفس پایین
در این بخش تعدادی از نشانه های کودکانی که دارای اعتماد به نفس پایین هستند، ارایه شده است. هر چه کودک نشانه های بیشتری داشته باشد و شدت این نشانه ها بیشتر باشد، اعتماد به نفس او پایین تر است. این نشانه ها عبارتند از:
- کودک خود را حقیر و بی ارزش می داند.
- از انجام کارهای جدید اجتناب می کند.
- آرزو دارد که فرد دیگری باشد.
- تصمیم گیری برایش دشوار است.
- به آینده امیدوار نیست.
- به بچه های کوچک تر از خود تمایل به زور گویی دارد.
- در برابر همسالانش احساس ضعف می کند.
- تحت سلطه همسالان خود است.
- درباره خودش اطلاعات کمی به دیگران می دهد.
- گوشه گیر است و در مهمانی ها و مجالس شرکت نمی کند.
- درباره همسالانش به ویژه کسانی که از او برتر هستند، بدگویی می کند.
- در رویایی با شرایط جدید مضطرب می شود.
- در مدرسه و کلاس درس، کم حرف می زند.
- نیاز دارد که به او توجه کنند.
- از شکست می ترسد.
- در دوست یابی و حفظ دوستانش مشکل دارد.
- نیاز شدیدی به تشویق و جلب توجه دیگران دارد.
نشانه های کودک دارای اعتماد به نفس بالا
در این بخش تعدادی از نشانه های کودکانی که دارای اعتماد به نفس بالایی هستند، ارایه شده است. هر چه کودک نشانه های بیشتری داشته باشد و شدت نشانه ها در او بیشتر باشد، اعتماد به نفس او بالاتر است. این نشانه عبارتند از:
- کودک برای خود ارزش و احترام قایل است.
- با دیگران به خوبی ارتباط برقرار می کند.
- به توانایی های خود اعتماد دارد.
- انتقاد را بدون احساس خشم و گرفتن حالت تدافعی می پذیرد.
- تجارب جدید را می پذیرد.
- توانایی تحمل شکست را دارد.
- می تواند احساساتش را ابراز کند.
- می تواند نظرش را برای دیگران بیان کند.
- در موقعیت های اجتماعی احساس راحتی و شادی می کند.
- در موقعیت های اجتماعی شرکت می کند.
در مطالب بعدی درباره روش ها و توصیه های عملی افزایش اعتماد به نفس در کودکان صحبت خواهیم کرد.