این آمارها درباره قلدری شما را هم شوکه می کند
با توجه به اینکه طی چند دهه اخیر، قلدری در جامعه وضعیت مبهمی داشته، به طور قطع نمی توان گفت که این رفتار نابهنجار، بهبود یافته، وخیم تر شده یا در همان سطح باقی مانده است.در ادامه این مطلب از دپارتمان کودک و نوجوان مجله دکتر بهشتیان با آمارهای شوکه کننده ای درباره ی قلدری آشنا خواهید شد.
تنها اقدام دولت امریکا طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹، بررسی و ثبت آمار مربوط به قلدری بود که ره آورد این اقدام دولت، درک و شناخت بیشتر معلمان، مدیران و والدین نسبت به این ناهنجاری بوده است. با این وجود، هنوز هم عده ای به اهمیت شناخت این مسئله مهم پی نبرده اند. در ادامه به بررسی آمارهای اخیر قلدری در مدارس و محل کار می پردازیم.
قلدری همسالان در دوران کودکی
ممکن است کودکان و نوجوانان به دلایل مختلفی از سوی هم سن و سالهای خود در مدرسه انتخاب شده، تحقیر یا طرد شوند. آمار متفاوتی درباره تعداد کودکان یا فواصل زمانی که مورد زورگویی قرار می گیرند وجود دارد. مطالعات نشان می دهد بین ۹ تا ۹۸% دانش آموزان در مکان های مختلف، مورد زورگویی قرار گرفتند و عمدتا کودکان معلول، کودکانی که دچار مشکلات جنسی هستند یا از نظر نژادی جزء اقلیت ها محسوب می شوند در معرض قلدری هستند. تحقیقاتی بر مبنای متاآنالیز با جامعه آماری ۸۰ دانش آموز، میزان درگیری افراد قلدر را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده که بر این اساس، قلدری در ۳۵% دانش آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال به شکل مرسوم و در ۱۵% آنها به شکل قلدری سایبری بوده است.
بخشی از آمار قلدری در مدارس عبارت است از:
- ۴۹% دانش آموزان پایه چهارم تا دوازدهم، طی ماه گذشته حداقل یکبار توسط سایر دانش آموزان مدرسه مورد زورگویی قرار گرفتند.
- ۲۳% سال بالایی ها ادعا کردند طی ماه گذشته ۲بار یا بیشتر مورد زورگویی قرار گرفتند.
- ۲۰% دانش آموزان پایه نهم تا دوازدهم اظهار کردند که مورد زورگویی قرار گرفتند.
- ۷۱% سال بالایی ها ادعا کردند که شاهد قلدری در مدرسه بودند.
- ۷۰% کادر مدرسه اظهار کردند که شاهد قلدری دانش آموزان بودند.
- حدود ۳۰% سال بالایی ها اعتراف کردند که یکبار یا بیشتر برای دیگران قلدری کردند.
انواع قلدری
قلدری دامنه وسیعی از رفتارها را دربرمی گیرد. قلدری فیزیکی نسبت به قلدری کلامی، کمتر رواج دارد و به نظر می رسد قلدری سایبری بین دانش آموزان مرسوم نباشد.
پس از اینکه از دانش آموزان مقطع راهنمایی درباره انواع قلدری که با آن مواجه شدند سوال شد به این آمار دست یافتیم:
- ۴۴% اظهار کردند که روی آنها اسم می گذاشتند.
- ۴۳% مسخره شدند.
- ۳۶% مدعی بودند که درباره آنها دروغ گفته و شایعه پراکنی کردند.
- ۳۲% از آنها را هُل دادند یا به آنها تنه زدند.
- ۲۹% کتک، سیلی یا لگد خوردند.
- ۲۹% از گروه طرد شدند.
- ۲۷% تهدید شدند.
- وسایل ۲۷% آنها توسط قلدر ربوده شد.
- ۲۴% به واسطه یادداشتها یا حرکات واشارات قلدر، مورد آزار جنسی قرار گرفتند.
- ۱۰% هدف قلدری سایبری بودند.
قلدری کجا اتفاق می افتد؟
اغلب مردم تصور می کنند کودکان در زمین بازی یا راهروی مدرسه مورد زورگویی قرار می گیرند اما واقعیت این است که قلدری می تواند هرجایی حتی بصورت آنلاین هم اتفاق بیفتد. نظرسنجی که از دانش آموزان مقطع راهنمایی انجام شد نشان می دهد که دانش آموزان عمدتا در این مکان ها مورد زورگویی قرار می گیرند:
- ۲۹% در کلاس
- ۲۹% در راهروی مدرسه یا رختکن
- ۲۳% در بوفه مدرسه
- ۲۹% در کلاس های تربیت بدنی
- ۱۲% در حمام
- ۶% در زمین بازی
قلدری معلمان در مدرسه
علی رغم اینکه اکثر دانش آموزان توسط گروه همسالان خود مورد زورگویی قرار می گیرند اما این احتمال وجود دارد که معلمان یا کارکنان مدرسه هم برای آنها قلدری کنند. تحقیقات نشان می دهد حدود ۱۵% دانش آموزان در معرض قلدری معلمان قرار دارند. این احتمال با بالا رفتن مقطع تحصیلی همچنان پابرجاست. طبق آمار به دست آمده اغلب معلمان، دانش آموزانی که بی توجهی کرده یا رفتارهای غیراجتماعی از خود نشان می دهند را با الفاظ زشت، خطاب می کنند.
برخی آمار مربوط به قلدری معلمان به شرح زیر است:
- ۲% دانش آموزان مقطع راهنمایی ادعا کردند که مورد قلدری معلمان قرار گرفتند.
- ۳۰% دانش آموزان مقطع متوسطه ادعا کردند که مورد قلدری معلمان قرار گرفتند.
- ۶۴% جوانان اظهار داشتند که حداقل یکبار در طول دوره تحصیلی مورد قلدری معلمان قرار گرفتند.
- ۹۳% دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان حداقل یک معلم قلدر را در طول دوره تحصیل خود معرفی کردند.
علاوه بر این، احتمال اینکه دانش آموزان پسر، مورد زورگویی و بدرفتاری معلمان خود قرار گیرند بیشتر است. دانش آموزان دختری که موقعیت اجتماعی و اقتصادی بهتری دارند نیز نسبت به سایر دانش آموزان، کمتر در معرض قلدری کلامی معلمان هستند.
مداخله در قلدری
روشهای زیادی برای جلوگیری از قلدری وجود دارد که برنامه های پیشگیری و مداخله مستقیم از جمله آنها به شمار می روند.
آمار به دست آمده از مداخله در قلدری عبارت است از:
- برنامه های مخصوص پیشگیری از قلدری در مدارس تا ۲۵% میزان قلدری را کاهش می دهد.
- ۴۳% دانش آموزانی که مورد زورگویی قرار گرفتند به یکی از کارکنان مدرسه اطلاع دادند که این گزارشات می تواند اثر بازدارنده داشته باشد.
- ۵۷% قلدری ها با دفاع دانش آموزان از شخصی که مورد زورگویی قرار گرفته است، خاتمه می یابد.
برنامه های موثر ضد قلدری در مدارس به دانش آموزان کمک می کند تا با ایستادگی در برابر شخص قلدر، احساس قدرت کنند. فراگیری راهکارهای ساده مقابله با قلدری و حمایت از افرادی که مورد زورگویی قرار می گیرند به نفع همه دانش آموزان است.
عوارض ناشی از قلدری
اکثر دانش آموزانی که در معرض قلدری قرار می گیرند دچار مشکلات خواب، افسردگی، اضطراب و نگرانی می شوند؛ علاوه بر این ممکن است ناسازگاری با محیط مدرسه را نیز تجربه کنند.
آماری که از عوارض ناشی از قلدری بدست آمده است به شرح زیر می باشد:
- ۱۹% دانش آموزان اعتراف می کنند که این مسئله روی آنها تاثیر منفی گذاشته و نسبت به خود احساس خوبی ندارند.
- ۱۴% مدعی بودند این مسئله بر روابط دوستی و خانوادگی و وظایف مدرسه شان تاثیر گذاشته است.
- ۹% دانش آموزان، عوارض جسمانی گزارش کردند.
قلدری در دانشگاه
عموما مردم تصور می کنند قلدری در مقطع راهنمایی و دبیرستان به اوج خود رسیده و در همان مقاطع نیز به پایان می رسد اما متاسفانه این رفتار نابهنجار در دانشگاه نیز به چشم می خورد. گاهی دانشجویان در معرض قلدری اساتید خود قرار می گیرند. احتمال اینکه این دسته از دانشجویان به نوشیدن الکل روی آورند یا دچارمشکلات میان فردی از جمله نزاع و زد و خورد شوند، زیاد است. طبق مطالعات صورت گرفته برخی اساتید از الفاظ ناپسندی استفاده می کنند، حرکات شرم آوری از خود نشان می دهند، به دانشجو بی اعتنایی می کنند، برای اینکه به دردسر بیفتد درباره او دروغ می گویند یا حتی برخورد فیزیکی می کنند.
در این بخش، به برخی آمار مربوط به قلدری در دانشگاه اشاره می کنیم:
- طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت و در مجله امریکایی “سلامت دانشگاه” به چاپ رسید، ۲۳% دانشجویان مورد زورگویی قرار گرفتند.
- ۱۸% دانشجویان توسط یک استاد مورد زورگویی قرار گرفتند که محققان، زورگویی اساتید را سوءاستفاده از جایگاه و قدرتشان برای تنبیه یا بی اعتبارکردن دانشجو تعریف می کنند.
مراسم تحقیر تازه واردان هم مسئله ای است که در اکثر خوابگاه های دانشجویی اتفاق می افتد. تفاوت اینجاست که در قلدری، شخصی از جمع طرد می شود درحالیکه در مراسم تحقیر تازه واردان، داوطلبان عضویت در تیم یا گروه، به انجام کارهای سخت و بیهوده، خطرناک یا تحقیرآمیز وادار می شوند. فعالیت های مرسوم این مراسم، مصرف الکل، تحقیر، انزوا، محرومیت از خواب و فعالیت های جنسی می باشد.
- ۵% دانشجویان اعتراف کردند که مجبور به مشارکت در این مراسم بودند.
- ۴۰% اظهار داشتند که از فعالیت های این مراسم اطلاع دارند.
- ۲۲% حضور یک مشاور یا راهنما را در این فعالیت ها گزارش کردند.
قلدری در محل کار
مسئله قلدری به دانشگاه ختم نمی شود و در پاره ای موارد به محل کار هم کشیده می شود. قلدری در محل کار، مشکلات فراوانی به دنبال دارد که می تواند سلامت افراد را به مخاطره انداخته و عملکرد شغلی آنها را تضعیف کند. قلدری در محل کار، انواع مختلفی دارد و می تواند به شکل تهدید، تحقیر، توهین، تمسخر، شایعه پراکنی، نعره کشی، خرابکاری های عمدی، محرومیت و تقاضاهای غیر ممکن ظاهر شود.
طبق نظرسنجی که ژوئن ۲۰۱۷ در امریکا در رابطه با قلدری در محل کار انجام شد:
- ۱۹% از امریکایی ها در محل کارشان مورد زورگویی قرار گرفتند.
- ۱۹% شاهد قلدری در محل کار بودند.
- ۷۰% قلدرها را مردها و ۶۰ % افرادیکه مورد زورگویی قرار گرفتند را خانم ها تشکیل می دادند.
- ۶۱% قلدرها رئیس بودند.
- ۲۹% قربانیان برای رهایی از قلدری، مجبور به ترک شغلشان شدند.
سخنی با خوانندگان این مقاله
اگر شما یا کسی که دوستش دارید مورد قلدری قرار گرفتید حتما اقدامی کنید و موضوع را با شخصی درمیان بگذارید و آنچه را که اتفاق افتاده بازگو کنید. می توانید از معلم، مسئول مدرسه، متخصص سلامت روان یا سازمان های مرتبط کمک بگیرید. اگر مطمئن نیستید با چه کسی صحبت کنید، از پزشکتان مشورت بگیرید. او می تواند شما را راهنمایی کند. شاید از شما بخواهد نزد مشاور حقوقی بروید یا با یک متخصص سلامت روان ملاقات داشته باشید.